Dierenopvang project, Guatemala

Project: Dierenopvang project, Antigua, Guatemala

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 24 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TUWW10/MNG10

 

button boeken donkergrijs

 

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Antigua, Guatemala
 • Type project: diverse dierenopvang projecten
 • Accommodatie: gedeelde kamer bij een gastgezin
 • Duur: 2 – 24 weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels en Spaans
 • Kenmerk: mooi project speciaal vrijwilligers die graag met werken met dieren

 

1. Informatie dierenopvang (honden en katten) project, Antigua, Guatemala

In Latijns Amerika worden huisdieren niet beschouwd als leden van het gezin zoals in meer ontwikkelde landen. Er is vaak weinig aandacht voor de behoefte van de dieren (liefde, aandacht en goede verzorging). Vaak krijgen de dieren ook niet de juiste verzorging (worden niet gecastreerd, krijgen niks tegen vlooien, etc.). Ook wordt de dieren niet geleerd te luisteren naar een baas. Vaak worden honden zo op straat gezet door hun eigenaar wat er toe heeft geleid dat er veel zwerfhonden zijn.

Op straat vind je achtergelaten honden en katten die honger lijden, ziektes onder de leden hebben en vaak mishandeld zijn. Door het ontbreken van castratie betekent dit ook dat deze dieren zich razendsnel voortplanten. Doordat de dieren vaak een ziekte onder de leden hebben zijn ze een gevaar voor de gezondheid van mensen. Dierenasiels en speciale programma’s voor dieren proberen de dieren van de straat te redden. Na het verstrekken van veterinaire zorg wordt geprobeerd een goed huis voor de dieren te vinden. Bij dit project bevinden zich 300 honden en 100 katten. Dit project kan de hulp van vrijwilligers heel goed gebruiken.

 

Taken 
 • Het schoonhouden van de hokken
 • Geven van voorlichting
 • Verzorgen van dieren
 • Gehoorzaamheidstrainingen verzorgen
 • Het opzetten van (onderwijs) projecten
 • Organiseren van acties op het gebied van fondsenwerving

.

2. Amfibieën en reptielen opvang

Bij dit project draait het om de drie R’s: Rescue, Recovery en Relocation. Als vrijwilliger help je mee bij de behandeling van zieke of gewonde reptielen met als doel de dieren weer uit te zetten op de plek waar ze horen.  De taken bestaan uit het voeren van de dieren, onderhoud aan de opvang, het schoonhouden van de hokken en het rondleiden van bezoekers aan het centrum.

 

3. Paarden opvang

Het paarden opvang- en rehabilitatie-project heeft een fundamentele doel — geredde paarden met respect behandelen en helpen bij hun revalidatie. Het project leidt ook lokale mensen op hoe behoorlijk voor hun paarden te zorgen zodat ze langer en gezonder leven kunnen leiden. Als  vrijwilliger kan je meehelpen, samen met de lokale staf, met de dagelijkse verzorging van de paarden. Dit project is een perfect project als je een ervaren ruiter bent, ervaring hebt met de verzorging vna paarden en je meer wilt weten over deze majestueuze dieren.

Verschillende  organisaties werken aan het herstel van een breed scala van dieren. Deze organisaties richten zich op het leveren van medische zorg, onderwijs, en diverse andere diensten om onschuldige dieren te beschermen. Ze helpen huisdieren door ze te plaatsen in liefdevolle huizen; zij zorgen ervoor dat wilde dieren worden gerehabiliteerd en wanneer mogelijk terugkeren in hun natuurlijke habitat. En zij pleiten voor de juiste verzorging van landbouwhuisdieren en veilige weilanden waar ze kunnen wonen en zwerven.

Als vrijwilliger kan je kiezen uit een drietal van deze gespecialiseerde faciliteiten, zoals de honden en katten opvang, de reptielen opvang of de het paarden rehabilitatie project. Bij sommige projecten is er slechts beperkt plaats. Boek dus tijdig en vermeld je voorkeur. Oo is het mogelijk om projecten te combineren.

 

Werkweek

De werkzaamheden vinden plaats van maandag tot en met vrijdag. Er wordt 3 tot 4 uur per dag gewerkt, verdeeld over de ochtenden en middagen. De werkzaamheden zijn afhankelijk van de lokale behoeften en de planning wordt gemaakt door de coördinator  van het project.

 

Combineren taalcursus Spaans met vrijwilligerswerk 

Het is natuurlijk mogelijk om je vrijwilligerswerk te combineren met een Spaanse cursus. De meeste deelnemers volgen eerst de Spaanse cursus gedurende een aantal weken en plannen daarna hun vrijwilligerswerk waarbij de geleerde taal dan meteen in de praktijk kan worden toegepast. Klik hier voor de Talencursus Spaans in Antigua, Guatemala. Er geldt een speciale prijs voor de combinatie Spaanse cursus en vrijwilligerswerk. We informeren je graag.

 

Excursies

Gedurende het hele jaar worden er excursies georganiseerd zoals naar Lake Atitlan (zie foto) of naar het Tikal National Park, ook is het mogelijk de Pacaya Volcano and Hot Springs te bezoeken of Semuc Champey. Ook leuk is het om Guatemala City te bezoeken of de grootste markt, de Chichicastenango Market. De lokale coördinator kan je helpen met het boeken van excursies gedurende het weekend.

 

Weer

 

Het land Guatemala ligt centraal in Latijns Amerika, grenzend aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Guatemala telt een viertal klimaatsoorten volgens de Köppen klimaatclassificatie. De laagstgelegen gebieden kennen tropische klimaten, waarbij de afstand ten opzichte van de oceaan en de ligging ten opzichte van de bergen mede bepalend zijn voor welk klimaattype er exact van toepassing is.

Het departement Petén, gelegen in het noorden van het land, heeft voor een groot deel te maken met het tropisch regenwoudklimaat (type Af). In de Bekken van Petén valt er gemiddeld meer neerslag dan op veel andere plekken in Guatemala, tevens is het contrast tussen het drogere en het nattere seizoen kleiner dan in grote delen van het land. In Petén tref je vooral grote regenwouden aan en een aantal belangrijke archeologische vindplaatsen wat betreft de Mayacultuur. Wie deze regio bezoekt zal tal van ruïnes van Mayasteden kunnen bezoeken zoals Tikal, El Mirador en Seibal.

Het centrale deel van Guatemala heeft, met name op de hoger gelegen plekken, een gematigd Chinaklimaat (type Cwb) met natte zomers en droge winters. De kustgebieden langs de Grote Oceaan (de Pacific Coast) en de gebieden direct grenzend aan Mexico en de Caribische Zee hebben een mengelmoes van een tropisch savanneklimaat en een tropisch moessonklimaat. Welk klimaattype van toepassing is hangt af van het lokale neerslagpatroon.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 17 jaar. Mocht je bij deelname 17 jaar zijn, dan dienen je ouders een formulier te tekenen waarin ze je toestemming geven voor je deelname aan het project. Voor ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht. Het is niet nodig bij dit project de Spaanse taal te spreken.

Wil je Spaans leren spreken of je Spaanse verbeteren, boek dan voor je vrijwilligerswerk een taalcursus Spaans in Antigua, neem voor meer informatie contact met ons op. Je dient goed Engels te spreken. Daarnaast wil je verschillende werkzaamheden uitvoeren en ben je flexibel.

 

lijntje lang

 

Landeninformatie

 

Guatemala 

Guatemala is een land in Midden-Amerika, grenzend aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Guatemala heeft een uitermate gevarieerd landschap. In het centrum en noordwesten van het land bevindt zich een hoogvlakte met berg- en vulkaantoppen tot boven 4000 meter hoogte.

In departement Petén bevinden zich de beroemde Mayaruïnes van Tikal. De zuidelijke kuststreek en het westen van Guatemala zijn relatief vlak en worden intensief gebruikt voor het verbouwen van suikerriet, fruitteelt en veeteelt.

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.

De Werelderfgoeden in Guatemala:

 • Nationaal park Tikal
 • Antigua, Guatemala
 • Archeologisch park en ruïnes van Quiriguá

Guatemala heeft 12,3 miljoen inwoners en een oppervlakte 108.889 km 2. Bron: www.landenalmanak.nl.

 

Antigua 

Antigua Guatemala, bijwijlen afgekort tot Antigua, is een stad en gemeente in Guatemala, niet ver van de hoofdstad Guatemala-Stad. De stad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van het UNESCO. Ze is gelegen in de vallei van Panchoy, onder de Volcán de Agua, en is de hoofdstad van het departement Sacatepéquez.

Tegenwoordig beleeft Antigua een nieuwe bloeiperiode. Met zijn koloniale bouwstijl, zijn overzichtelijke omvang en typische marktjes, is Antigua een grotere toeristische trekpleister dan de hoofdstad. Elk jaar worden er tijdens de Goede Week (Semana Santa) vele evenementen georganiseerd zoals bloementapijten (alfombras) en processies door de gezellige straatjes. Antigua is bekend om de jade die er verkocht wordt.

De stad heeft 46.500 inwoners en is een onderwijscentrum voor de regio, met middelbare scholen waar ongeveer 16.000 leerlingen aan studeren.

Belangrijkste bezienswaardigheden zijn: Parque Central (met de uit 1936 daterende replica van de fontein van de zeemeerminnen), Kathedraal de Santiago, museum van de Universiteit van San Carlos, kerken van La Merced, San Francisco en las Capuchinas, Casa Popenoe (gerestaureerde koloniale woning), museum en hotel Santo Domingo en het uitzichtspunt Cerro de la Cruz. In het nabijgelegen Jocotenango bevindt zich het museum La Azotea met een overzicht van de koffieteelt en een mooie verzameling muziekinstrumenten die de Mayas gebruikten. Populaire uitstapjes vanuit Antigua zijn het beklimmen van de vulkaan Pacaya, de zondagsmarkt van Chichicastenango of de Mayaruïnes van Copán in Honduras.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Guatemala
 • Lees voor vertrek altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de website

 

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique. Dit is o.a. een pre-departure document met alle relevantie informatie over je  verblijf. Vanuit onze partnerorganisatie in Guatemala is er 24 uur per dag, 7 dagen per week hulp beschikbaar in geval van nood.

Bij aankomst vindt er een introductie plaats. Onderwerpen die besproken worden zijn: je veiligheid, het lokale transport systeem, onderwerpen betreffende je cursus, mogelijke excursies, etc. Door middel van een wandeltour word je bekend gemaakt met je nieuwe leefomgeving.

 

Accommodatie

Bij de projecten in Guatemala verblijf je bij een gastgezin, waarbij je een kamer deelt met een vrijwilliger van dezelfde sekse. Voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de samenstelling van je gastgezin. Verblijf bij een gastgezin bied je de mogelijkheid om te werken aan je Spaanse taalvaardigheden. Klik hier voor een filmpje over het leven bij een gastgezin in Guatemala.

 

Maaltijden

Je krijgt 2 maaltijden per dag bij je gastgezin, ontbijt en avondeten, De lunch verzorg je zelf door bij je project een broodje in de buurt te kopen of te lunchen bij een lokaal restaurants. Mocht je speciale dieetwensen hebben geef dit dan voor vertrek aan ons door, zodat hier rekening mee gehouden kan worden.Mocht je speciale dieetwensen hebben geef dit dan voor vertrek aan ons door, zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Guatemala Stad/City. Hier word je opgewacht door  een vertegenwoordiger van onze lokale partnerorganisatie. Na afloop van de cursus zal je ook weer naar het vliegveld worden gebracht. Mocht je hulp nodig hebben bij het boeken van een ticket neem dan contact met ons op.

 

Vaccinatie

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Guatemala aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht. Neem contact op met je arts of met een organisatie die je kan adviseren welke medicatie voor jou van toepassing is.

 

Geld

De munteenheid van Guatemala is de quetzal (GTQ), onderverdeeld in 100 centavos. Bankbiljetten zijn er van 200, 100, 50, 20, 10, 5 en 1 quetzal. Munten zijn er van 1 quetzal evenals van 50, 25, 10, 5 en 1 centavos. Voor een euro ontvang je 8,5 quetzal (november 2016). Kijk voor de dagkoers op www.wisselkoers.nl. Ook in kleinere plaatsen vind je meestal wel een bank (Banrural) waar je cash dollars kunt wisselen.

 

Tijdverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Guatemala 8 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Guatemala 7 uur vroeger.

 

lijntje lang

 

Prijzen 2019

 

De prijzen voor het dierenopvang project in Antigua, Guatemala bedragen:

De prijzen zijn vermeld in USD (US dollar). Klik hier voor de actuele koers

2 weken: $ 875 per persoon

3 weken: $ 1055 per persoon

4 weken: $ 1255 per persoon

Voor iedere extra week na vier weken betaal je $ 150

Je kan dit project combineren met een cursus Spaans, bijvoorbeeld:

2 weken Spaanse cursus + 2 weken project

4 weken Spaanse cursus + 4 weken project

Dit zijn slechts een aantal mogelijkheden. We zenden je graag de juiste prijs voor het aantal weken dat je wilt gaan eventueel in combinatie met een cursus Spaans.

 

Belangrijk!

 

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Na het boeken van het project ontvang je een nota om een aanbetaling van € 150 te voldoen. Dit bedrag wordt verrekend met het totaal te betalen bedrag.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Oriëntatie programma
 • Certificaat
 • Gratis Wi-Fi
 • Airport pick-up
 • 24/7 begeleiding
 • Wekelijkse gratis salsa danslessen
 • Spaans lesboek
 • Deelname aan het Tandem Conversation Program

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Eventuele visumkosten
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Vaccinaties
 • Was service
 • Let op! de accommodatie is niet inbegrepen bij de prijs van de Spaanse taalcursus, dit dien je apart te boeken

 

lijntje lang

Startdata 2019 & 2020 EN Aankomsttijden

 

Deelname aan de het project in Guatemala is mogelijk van 2 tot en met 24 weken. Het project start iedere maandag gedurende het hele jaar. Het project loopt van maandag tot en met vrijdag. Je kan bij je gastgezin terecht vanaf zondagmiddag voorafgaande aan je project. Tot zaterdagochtend na afloop van je bouw project kan je bij je gastgezin blijven. Mocht je extra overnachtingen nodig hebben voorafgaande aan je Spaanse cursus of na afloop, neem dan contact met ons op.

 

lijntje lang

Downloads

Wil je de Engelstalige brochure over het dit dierenopvang project ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van een project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project of cursus boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige vrijwilligersprojecten in Guatemala
 • Medisch- en gezondheidszorg project. Klik hier voor het project
 • Bouw project. Klik hier voor het project

Neem contact met ons op voor de overige mogelijkheden in Guatemala. Er zij veel verschillende vrijwilligersprojecten. Ook is het mogelijk om hier stage te lopen.

 

Fotogalerij

antigua guatemala guatemala

antigua guatemala guatemala

Mocht je meer foto’s wensen van dit project, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Guatemala en van www.pixabay.com.

 

Comments are closed.