Eco landbouw project, Guatemala

Project: Eco landbouwproject, Antigua, Guatemala

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 24 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TUWW21/MNGECO

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Antigua, Guatemala
 • Type project: Eco landbouw (organic farming) en perm cultuur project
 • Accommodatie: gedeelde kamer bij een gastgezin
 • Duur: 2 – 24 weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels en Spaans
 • Kenmerk: goed georganiseerd project voor liefhebbers van schildpadden
 • Update: Guatemala heeft de grenzen voor toeristen en vrijwilligers geopend op 15 oktober 2020. Helaas staat reizen naar Guatemala op code Oranje. Wanneer dit zal wijzigen is nog niet bekend. Boeken voor 2021 is mogelijk!

 

1. Informatie ecologisch landbouw project

In Guatemala vinden diverse initiatieven op het gebied van ecologische landbouw plaats. Verantwoorde landbouwmethoden helpen om de bedreigingen voor het milieu en de gezondheid te verminderen. Duurzame landbouw brengt echter weer extra kosten met zich mee. Lokale boeren hebben meer handen op het veld nodig om een optimale productie te behouden.

Als vrijwilliger ben je werkzaam bij lokale boeren net buiten Antigua. Hier kom je alles te weten over duurzame landbouw op het gebied van koffie en macadamia noten.  Als vrijwilliger word je bij ieder onderdeel van het productie proces betrokken. Waaronder plukken, wieden, planten, verwerken en verpakken.

In Latijns Amerika verschaft de landbouw aan een derde van de bevolking werk. De werkomstandigheden zijn helaas niet altijd ideaal. En de impact op het milieu is vaak zeer negatief. Tijdens dit project richt je je op Organic Farming. Echter ecologische landbouw is meer afhankelijk van praktijk gericht werk dan de moderne industriële landbouw. Daarom is de inzet van vrijwilligers cruciaal om duurzaamheid te bereiken.

Taken samengevat
 • Samenwerken met lokale boeren
 • Telen, oogsten en verwerken van de productie
 • Plukken, wieden, planten, verwerken en verpakken van het eindproduct voor lokale en internationale verkoop
 • Deelname aan herbebossing activiteiten
 • Alle voorkomende werkzaamheden

 

2. Perma cultuur project

Permacultuur is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld.

Het doel van een permacultuur kan meerledig zijn:

 • voedselvoorziening
 • verbeteren van de waterhuishouding
 • productie van brandstof, bouwmateriaal
 • het herstellen van door de mens beschadigde landschappen
 • het creëren van een weerbare omgeving, die o.a. bescherming biedt tegen mogelijk natuurgeweld

(bron: Wikipedia)

De oude Maya’s had een grote kennis van astronomie en geometrie en deze kennis hebben ze toegepast op hun landbouw. Vandaag de dag gebruiken echter weinig boeren deze oude technieken. De focus van dit agrarische perma cultuur project is om mensen meer te leren over de oude Maya overtuigingen en technieken die hoogwaardige gewassen produceren.

Als vrijwilliger help je mee met de teelt van diverse gewassen, evenals de zorg voor eenden, kippen, paarden, konijnen en kalkoenen. Deze dieren wonen in omgeving van de boerderij waar ze zijn vrij om rond te zwerven. Je kunt ook deelnemen aan educatieve seminars. Dit gaat over grotere bewustwording en begrip over permacultuur en recycling en het belang voor de lokale gemeenschap.

 

Werkweek

De werkzaamheden vinden plaats van maandag tot en met vrijdag. Er wordt ongeveer 4 uur per dag gewerkt verdeeld over de ochtend en middag.  De werkzaamheden zijn afhankelijk van de lokale behoeften en het seizoen.

 

Combineren taalcursus Spaans met vrijwilligerswerk 

Het is natuurlijk mogelijk om je vrijwilligerswerk te combineren met een Spaanse cursus. De meeste deelnemers volgen eerst de Spaanse cursus gedurende een aantal weken en plannen daarna een vrijwilligers werk waarbij de geleerde taal dan meteen in de praktijk kan worden toegepast. Klik hier voor de Talencursus Spaans in Antigua, Guatemala. Er geldt een speciale prijs voor de combinatie Spaanse cursus en vrijwilligerswerk. We informeren je graag.

 

Excursies

Gedurende het hele jaar worden er excursies georganiseerd zoals naar Lake Atitlan (zie foto) of naar het Tikal National Park, ook is het mogelijk de Pacaya Volcano and Hot Springs te bezoeken of Semuc Champey. Ook leuk is het om Guatemala City te bezoeken of de grootste markt, de Chichicastenango Market. De lokale coördinator kan je helpen met het boeken van excursies gedurende het weekend.

 

Weer

Het land Guatemala ligt centraal in Latijns Amerika, grenzend aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Guatemala telt een viertal klimaatsoorten volgens de Köppen klimaatclassificatie. De laagstgelegen gebieden kennen tropische klimaten, waarbij de afstand ten opzichte van de oceaan en de ligging ten opzichte van de bergen mede bepalend zijn voor welk klimaattype er exact van toepassing is.

Het departement Petén, gelegen in het noorden van het land, heeft voor een groot deel te maken met het tropisch regenwoudklimaat (type Af). In de Bekken van Petén valt er gemiddeld meer neerslag dan op veel andere plekken in Guatemala, tevens is het contrast tussen het drogere en het nattere seizoen kleiner dan in grote delen van het land. In Petén tref je vooral grote regenwouden aan en een aantal belangrijke archeologische vindplaatsen wat betreft de Mayacultuur. Wie deze regio bezoekt zal tal van ruïnes van Mayasteden kunnen bezoeken zoals Tikal, El Mirador en Seibal.

Het centrale deel van Guatemala heeft, met name op de hoger gelegen plekken, een gematigd Chinaklimaat (type Cwb) met natte zomers en droge winters. De kustgebieden langs de Grote Oceaan (de Pacific Coast) en de gebieden direct grenzend aan Mexico en de Caribische Zee hebben een mengelmoes van een tropisch savanneklimaat en een tropisch moessonklimaat. Welk klimaattype van toepassing is hangt af van het lokale neerslagpatroon.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 17 jaar. Mocht je bij deelname 17 jaar zijn, dan dienen je ouders een formulier te tekenen waarin ze je toestemming geven voor je deelname aan het project. Voor ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht. Het is niet nodig bij dit project de Spaanse taal te spreken.

Wil je Spaans leren spreken of je Spaanse verbeteren, boek dan voor je vrijwilligerswerk een taalcursus Spaans in Antigua, neem voor meer informatie contact met ons op. Je dient goed Engels te spreken. Daarnaast wil je verschillende werkzaamheden uitvoeren en ben je dus flexibel. Het project kan fysiek zwaar zijn.

 

landbouwproject, Guatemala

Eco landbouwproject, Guatemala, ©MN

lijntje lang

Landeninformatie

 

Guatemala 

Guatemala is een land in Midden-Amerika, grenzend aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Guatemala heeft een uitermate gevarieerd landschap. In het centrum en noordwesten van het land bevindt zich een hoogvlakte met berg- en vulkaantoppen tot boven 4000 meter hoogte.

In departement Petén bevinden zich de beroemde Mayaruïnes van Tikal. De zuidelijke kuststreek en het westen van Guatemala zijn relatief vlak en worden intensief gebruikt voor het verbouwen van suikerriet, fruitteelt en veeteelt.

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.

De Werelderfgoeden in Guatemala:

 • Nationaal park Tikal
 • Antigua, Guatemala
 • Archeologisch park en ruïnes van Quiriguá

Guatemala heeft 12,3 miljoen inwoners en een oppervlakte 108.889 km 2. Bron: www.landenalmanak.nl.

 

Antigua 

Antigua Guatemala, bijwijlen afgekort tot Antigua, is een stad en gemeente in Guatemala, niet ver van de hoofdstad Guatemala-Stad. De stad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van het UNESCO. Ze is gelegen in de vallei van Panchoy, onder de Volcán de Agua, en is de hoofdstad van het departement Sacatepéquez.

Tegenwoordig beleeft Antigua een nieuwe bloeiperiode. Met zijn koloniale bouwstijl, zijn overzichtelijke omvang en typische marktjes, is Antigua een grotere toeristische trekpleister dan de hoofdstad. Elk jaar worden er tijdens de Goede Week (Semana Santa) vele evenementen georganiseerd zoals bloementapijten (alfombras) en processies door de gezellige straatjes. Antigua is bekend om de jade die er verkocht wordt.

De stad heeft 46.500 inwoners en is een onderwijscentrum voor de regio, met middelbare scholen waar ongeveer 16.000 leerlingen aan studeren.

Belangrijkste bezienswaardigheden zijn: Parque Central (met de uit 1936 daterende replica van de fontein van de zeemeerminnen), Kathedraal de Santiago, museum van de Universiteit van San Carlos, kerken van La Merced, San Francisco en las Capuchinas, Casa Popenoe (gerestaureerde koloniale woning), museum en hotel Santo Domingo en het uitzichtspunt Cerro de la Cruz. In het nabijgelegen Jocotenango bevindt zich het museum La Azotea met een overzicht van de koffieteelt en een mooie verzameling muziekinstrumenten die de Mayas gebruikten. Populaire uitstapjes vanuit Antigua zijn het beklimmen van de vulkaan Pacaya, de zondagsmarkt van Chichicastenango of de Mayaruïnes van Copán in Honduras.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Guatemala
 • Lees voor vertrek altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de website

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique. Dit is o.a. een pre-departure document met alle relevantie informatie over je  verblijf. Vanuit onze partnerorganisatie in Guatemala is er 24 uur per dag, 7 dagen per week hulp beschikbaar in geval van nood.

Bij aankomst vindt er een introductie plaats. Onderwerpen die besproken worden zijn: je veiligheid, het lokale transport systeem, onderwerpen betreffende je cursus, mogelijke excursies, etc. Door middel van een wandeltour word je bekend gemaakt met je nieuwe leefomgeving.

 

Accommodatie

Bij de projecten in Guatemala verblijf je bij een gastgezin, waarbij je een kamer deelt met een vrijwilliger van dezelfde sekse. Een gastgezin kan 3 – 5 vrijwilligers herbergen. Voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de samenstelling van je gastgezin. Verblijf bij een gastgezin bied je de mogelijkheid om te werken aan je Spaanse taalvaardigheden. Klik hier voor een filmpje over het leven bij een gastgezin in Guatemala. Als groep kan je ook verblijven in een studenten residentie. Ook het verblijf in een hostel of hotel is mogelijk. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en prijzen.

 

Maaltijden

Je krijgt 2 maaltijden per dag bij je gastgezin, ontbijt en avondeten, De lunch verzorg je zelf door bij je project een broodje in de buurt te kopen of te lunchen bij een lokaal restaurants. Mocht je speciale dieetwensen hebben geef dit dan voor vertrek aan ons door, zodat hier rekening mee gehouden kan worden.Mocht je speciale dieetwensen hebben geef dit dan voor vertrek aan ons door, zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Guatemala Stad/City. Hier word je opgewacht door  een vertegenwoordiger van onze lokale partnerorganisatie. Na afloop van de cursus zal je ook weer naar het vliegveld worden gebracht. Mocht je hulp nodig hebben bij het boeken van een ticket neem dan contact met ons op.

 

Vaccinatie

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Guatemala aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht. Neem contact op met je arts of met een organisatie die je kan adviseren welke medicatie voor jou van toepassing is.

 

Geld

De munteenheid van Guatemala is de quetzal (GTQ), onderverdeeld in 100 centavos. Bankbiljetten zijn er van 200, 100, 50, 20, 10, 5 en 1 quetzal. Munten zijn er van 1 quetzal evenals van 50, 25, 10, 5 en 1 centavos. Voor een euro ontvang je 8,5 quetzal (november 2016). Kijk voor de dagkoers op www.wisselkoers.nl. Ook in kleinere plaatsen vind je meestal wel een bank (Banrural) waar je cash dollars kunt wisselen.

 

Tijdverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Guatemala 8 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Guatemala 7 uur vroeger.

 

landbouwproject Guatemala

Eco landbouwproject, Guatemala, ©MN

lijntje lang

Prijzen 2021

 

De prijzen voor het eco landbouw project in Antigua, Guatemala bedragen:

De prijzen zijn vermeld in USD (US dollar). Klik hier voor de actuele koers

2 weken: $ 940 per persoon

3 weken: $ 1130 per persoon

4 weken: $ 1320 per persoon

Voor iedere extra week na vier weken betaal je $ 215. Ook betaal je een toeslag van USD 75 per week voor dit project.

 

Belangrijk!

 

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Na het boeken van het project ontvang je een nota om een aanbetaling van € 150,00 te voldoen. Dit bedrag wordt verrekend met het totaal te betalen bedrag.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Oriëntatie programma
 • Certificaat
 • Gratis Wi-Fi
 • Airport pick-up
 • 24/7 begeleiding
 • Wekelijkse gratis salsa danslessen
 • Spaans lesboek
 • Deelname aan het Tandem Conversation Program

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Eventuele visumkosten
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Vaccinaties
 • Was service
 • Let op! de accommodatie is niet inbegrepen bij de prijs van de Spaanse taalcursus, dit dien je apart te boeken

 

lijntje lang

Startdata en 2021 aankomsttijden

 

Vanwege de Coronacrisis is het project gesloten geweest. Maar Guatemala heeft de grenzen geopend voor vrijwilligers en toeristen. Helaas staat reizen vanuit Nederland en Belgie nog op code Oranje. Wanneer dit zal wijzigen is nog niet bekend. Nu kan je boeken vanaf 01 mei 2021. Mocht dit eerder of later mogelijk zijn dan wordt dat hier vermeld.

Deelname aan dit ecologisch landbouw project in Guatemala is mogelijk van 2 tot en met 24 weken. Het project start iedere maandag gedurende het hele jaar. Het project loopt van maandag tot en met vrijdag. Je kan bij je gastgezin terecht vanaf zondagmiddag voorafgaande aan je project. Tot zaterdagochtend na afloop van je project kan je bij je gastgezin blijven. Mocht je extra overnachtingen nodig hebben voorafgaande aan je Spaanse cursus of na afloop, neem dan contact met ons op.

 

landbouw project antigua guatemala

Eco landbouwproject, Guatemala, ©MN

lijntje lang

Downloads

Wil je de Engelstalige brochure over het landbouw project Guatemala ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van een project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project of cursus of stage boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige vrijwilligersprojecten in Guatemala
 • Medisch- en gezondheidszorg project. Klik hier voor het project
 • Dierenopvang project. Klik hier voor het project

Neem contact met ons op voor de overige mogelijkheden in Guatemala. Er zij veel verschillende vrijwilligersprojecten. Ook is het mogelijk om hier stage te lopen.

 

Fotogalerij

guatemala

guatemala

Mocht je meer foto’s wensen van dit project, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner in Guatemala (MN) en van www.pixabay.com.

 

Comments are closed.