Medisch project, Guatemala

Project: Medisch- en gezondheidszorg project, Antigua, Guatemala

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 24 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TUWW26/MNGMED

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Antigua, Guatemala
 • Type project: medisch- gezondheidszorg project
 • Accommodatie: gedeelde kamer bij een gastgezin
 • Duur: 2 – 24 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels en Spaans
 • Kenmerk: project voor artsen, verpleegkundigen of studenten geneeskunde
 • Update: Guatemala heeft de grenzen voor toeristen en vrijwilligers geopend op 15 oktober 2020. Helaas staat reizen naar Guatemala op code Oranje. Wanneer dit zal wijzigen is nog niet bekend. Boeken voor 2021 is mogelijk!
Informatie medisch- of gezondheidszorg project

Helaas is er in veel gebieden in Guatemala nog steeds zeer beperkt toegang tot de gezondheidszorg, zijn er geen middelen en beschikt het personeel over een slechte opleiding.

Als je mee wilt helpen om de gezondheidszorg toegankelijker te maken is een medische- of gezondheidszorg vrijwilligersproject in Guatemala een geweldige plek om te beginnen met je werk. Als vrijwilliger werk je bij klinieken waar je met medische professionals samenwerkt op het gebied van patiëntenzorg. Als vrijwilliger kan je ook meedoen met medische campagnes gericht op achtergestelde gemeenschappen. Er zijn vele mogelijkheden voor ervaren professionals!

 

Medisch- of gezondheidszorg project

De medische en gezondheidszorgprojecten bieden vrijwilligers de mogelijkheid om te werken in ziekenhuizen, klinieken thuiszorg en andere zorginstellingen.
In Latijns Amerika ontbreekt het ziekenhuizen en klinieken die klaar staan voor families met een laag inkomen vaak aan geld en personeel. Hierdoor is het moeilijk om de meest kwetsbare families gezond te houden. Door vrijwilligerswerk te doe bij een medisch project maak je echt een verschil in het leven van ziekenhuisprofessionals en hun patiënten. Je hebt ook de kans om deel te nemen aan medische campagnes, vaccinatieprogramma’s, et. En je leert veel over het gezondheidszorg systeem in Latijns Amerika.

Er zijn twee soorten projecten:

De Healthcare/gezondheidszorg projecten

Dit is een gezondheidszorg programma. Voor wie is dit project? Voor Medicijn studenten in het 1e en 2e jaar van hun studie. Voor studenten Verpleegkunde en voor studenten Gezondheidszorg wetenschappen. Dit is een project voor vrijwilligers die hun medische studie nog dienen af te ronden.
Deze vrijwilligersprojecten bevinden zich over het algemeen in gespecialiseerde woonfaciliteiten en hebben betrekking op mensen die lichamelijk of mentaal gehandicapt zijn. Of het zijn oudere patiënten. Maar je kan ook werken met HIV-geïnfecteerde kinderen of volwassenen.

Vrijwilligers helpen mee met alle aspecten van zorg voor de patiënten. Zoals algemene zorg, de verspreiding en sortering van medicijnen, het verstrekken van voedsel, het baden van de patiënten en de zorg voor het algemene welzijn van de patiënten. Dit kan inhouden dat je verantwoordelijk bent voor het wisselen van het beddengoed, je gesprekstherapie verzorgd, er workshops worden georganiseerd (bijvoorbeeld op het gebied van tandheelkundige zorg, etc.) en het kan een breed scala van andere activiteiten omvatten (bijvoorbeeld knutselen).

De medisch projecten

De medische projecten zijn bedoeld voor Medicijn studenten in het 3e of 4e jaar van hun studie of voor afgestudeerde professionals. 
Medisch vrijwilligerswerk biedt vrijwilligers de mogelijkheid om te werken in ziekenhuizen, klinieken en andere zorginstellingen. Vrijwilligers werken meestal naast artsen, verpleegkundigen, therapeuten of andere medische professionals. Je verantwoordelijkheden en soort werk hangt veel af van de huidige status bij het project.  Afhankelijk van je ervaring en je Spaanse taalvaardigheden werk je nauw samen met de lokale arts of verpleegkundige. Je helpt mee bij algemene controles, zet een medische campagne op, je houdt medische dossier en zorgt ervoor dat de benodigde apparatuur op orde is. Daarnaast assisteer je bij alle voorkomende dagelijkse werkzaamheden.

 

Je deelname hangt af van:
 • Het opleidingsniveau en je relevante werkervaring
 • De Spaanse taalvaardigheid
 • Duur dat je kan deelnemen aan het project
 • Je persoonlijkheid

Onze lokale project partner bepaald aan de hand van je ervaring en opleiding of je aan het medisch- of gezondheidszorg project kan deelnemen. Belangrijk bij de projecten is dat je goed kan samenwerken en initiatiefrijk bent. Daarnaast is een flexibele werkhouding belangrijk, taken zijn afhankelijk van de dagelijkse situatie.

 

Werkweek

De werkzaamheden vinden plaats van maandag tot en met vrijdag. Er wordt 3 tot 4 uur per dag gewerkt, verdeeld over de ochtenden en middagen. De werkzaamheden zijn afhankelijk van de lokale behoeften en de planning wordt gemaakt door de coördinator  van het project.

 

Combineren taalcursus Spaans met vrijwilligerswerk 

Het is natuurlijk mogelijk om je vrijwilligerswerk te combineren met een Spaanse cursus. De meeste deelnemers volgen eerst de Spaanse cursus gedurende een aantal weken en plannen daarna hun vrijwilligerswerk waarbij de geleerde taal dan meteen in de praktijk kan worden toegepast. Klik hier voor de Talencursus Spaans in Antigua, Guatemala. Er geldt een speciale prijs voor de combinatie Spaanse cursus en vrijwilligerswerk. We informeren je graag.

 

Excursies

Gedurende het hele jaar worden er excursies georganiseerd zoals naar Lake Atitlan (zie foto) of naar het Tikal National Park, ook is het mogelijk de Pacaya Volcano and Hot Springs te bezoeken of Semuc Champey. Ook leuk is het om Guatemala City te bezoeken of de grootste markt, de Chichicastenango Market. De lokale coördinator kan je helpen met het boeken van excursies gedurende het weekend.

 

Weer

 

Het land Guatemala ligt centraal in Latijns Amerika, grenzend aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Guatemala telt een viertal klimaatsoorten volgens de Köppen klimaatclassificatie. De laagstgelegen gebieden kennen tropische klimaten, waarbij de afstand ten opzichte van de oceaan en de ligging ten opzichte van de bergen mede bepalend zijn voor welk klimaattype er exact van toepassing is.

Het departement Petén, gelegen in het noorden van het land, heeft voor een groot deel te maken met het tropisch regenwoudklimaat (type Af). In de Bekken van Petén valt er gemiddeld meer neerslag dan op veel andere plekken in Guatemala, tevens is het contrast tussen het drogere en het nattere seizoen kleiner dan in grote delen van het land. In Petén tref je vooral grote regenwouden aan en een aantal belangrijke archeologische vindplaatsen wat betreft de Mayacultuur. Wie deze regio bezoekt zal tal van ruïnes van Mayasteden kunnen bezoeken zoals Tikal, El Mirador en Seibal.

Het centrale deel van Guatemala heeft, met name op de hoger gelegen plekken, een gematigd Chinaklimaat (type Cwb) met natte zomers en droge winters. De kustgebieden langs de Grote Oceaan (de Pacific Coast) en de gebieden direct grenzend aan Mexico en de Caribische Zee hebben een mengelmoes van een tropisch savanneklimaat en een tropisch moessonklimaat. Welk klimaattype van toepassing is hangt af van het lokale neerslagpatroon.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. Voor ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht. Het is niet nodig bij dit project de Spaanse taal te spreken. Wil je Spaans leren spreken of je Spaanse verbeteren, boek dan voor je vrijwilligerswerk een taalcursus Spaans, neem voor meer informatie contact met ons op. Je dient goed Engels te spreken. Daarnaast wil je verschillende werkzaamheden uitvoeren en ben je dus flexibel. Graag ontvangen we voor vertrek graag een kopie van je diploma.

 

Medisch project Guatemala

Medisch- en gezondheidszorg project, Guatemala, ©MN

lijntje lang

 

Landeninformatie

 

Guatemala 

Guatemala is een land in Midden-Amerika, grenzend aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Guatemala heeft een uitermate gevarieerd landschap. In het centrum en noordwesten van het land bevindt zich een hoogvlakte met berg- en vulkaantoppen tot boven 4000 meter hoogte.

In departement Petén bevinden zich de beroemde Mayaruïnes van Tikal. De zuidelijke kuststreek en het westen van Guatemala zijn relatief vlak en worden intensief gebruikt voor het verbouwen van suikerriet, fruitteelt en veeteelt.

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.

De Werelderfgoeden in Guatemala:

 • Nationaal park Tikal
 • Antigua, Guatemala
 • Archeologisch park en ruïnes van Quiriguá

Guatemala heeft 12,3 miljoen inwoners en een oppervlakte 108.889 km 2. Bron: www.landenalmanak.nl.

 

Antigua 

Antigua Guatemala, bijwijlen afgekort tot Antigua, is een stad en gemeente in Guatemala, niet ver van de hoofdstad Guatemala-Stad. De stad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van het UNESCO. Ze is gelegen in de vallei van Panchoy, onder de Volcán de Agua, en is de hoofdstad van het departement Sacatepéquez.

Tegenwoordig beleeft Antigua een nieuwe bloeiperiode. Met zijn koloniale bouwstijl, zijn overzichtelijke omvang en typische marktjes, is Antigua een grotere toeristische trekpleister dan de hoofdstad. Elk jaar worden er tijdens de Goede Week (Semana Santa) vele evenementen georganiseerd zoals bloementapijten (alfombras) en processies door de gezellige straatjes. Antigua is bekend om de jade die er verkocht wordt.

De stad heeft 46.500 inwoners en is een onderwijscentrum voor de regio, met middelbare scholen waar ongeveer 16.000 leerlingen aan studeren.

Belangrijkste bezienswaardigheden zijn: Parque Central (met de uit 1936 daterende replica van de fontein van de zeemeerminnen), Kathedraal de Santiago, museum van de Universiteit van San Carlos, kerken van La Merced, San Francisco en las Capuchinas, Casa Popenoe (gerestaureerde koloniale woning), museum en hotel Santo Domingo en het uitzichtspunt Cerro de la Cruz. In het nabijgelegen Jocotenango bevindt zich het museum La Azotea met een overzicht van de koffieteelt en een mooie verzameling muziekinstrumenten die de Mayas gebruikten. Populaire uitstapjes vanuit Antigua zijn het beklimmen van de vulkaan Pacaya, de zondagsmarkt van Chichicastenango of de Mayaruïnes van Copán in Honduras.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Guatemala
 • Lees voor vertrek altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de website

 

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique. Dit is o.a. een pre-departure document met alle relevantie informatie over je  verblijf. Vanuit onze partnerorganisatie in Guatemala is er 24 uur per dag, 7 dagen per week hulp beschikbaar in geval van nood.

Bij aankomst vindt er een introductie plaats. Onderwerpen die besproken worden zijn: je veiligheid, het lokale transport systeem, onderwerpen betreffende je cursus, mogelijke excursies, etc. Door middel van een wandeltour word je bekend gemaakt met je nieuwe leefomgeving.

 

Accommodatie

Bij de projecten in Guatemala verblijf je bij een gastgezin, waarbij je een kamer deelt met een vrijwilliger van dezelfde sekse. Voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de samenstelling van je gastgezin. Verblijf bij een gastgezin bied je de mogelijkheid om te werken aan je Spaanse taalvaardigheden. Klik hier voor een filmpje over het leven bij een gastgezin in Guatemala.

 

Maaltijden

Je krijgt 2 maaltijden per dag bij je gastgezin, ontbijt en avondeten, De lunch verzorg je zelf door bij je project een broodje in de buurt te kopen of te lunchen bij een lokaal restaurants. Mocht je speciale dieetwensen hebben geef dit dan voor vertrek aan ons door, zodat hier rekening mee gehouden kan worden.Mocht je speciale dieetwensen hebben geef dit dan voor vertrek aan ons door, zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Guatemala Stad/City. Hier word je opgewacht door  een vertegenwoordiger van onze lokale partnerorganisatie. Na afloop van de cursus zal je ook weer naar het vliegveld worden gebracht. Mocht je hulp nodig hebben bij het boeken van een ticket neem dan contact met ons op.

 

Vaccinatie

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Guatemala aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht. Neem contact op met je arts of met een organisatie die je kan adviseren welke medicatie voor jou van toepassing is.

 

Geld

De munteenheid van Guatemala is de quetzal (GTQ), onderverdeeld in 100 centavos. Bankbiljetten zijn er van 200, 100, 50, 20, 10, 5 en 1 quetzal. Munten zijn er van 1 quetzal evenals van 50, 25, 10, 5 en 1 centavos. Voor een euro ontvang je 8,5 quetzal (november 2016). Kijk voor de dagkoers op www.wisselkoers.nl. Ook in kleinere plaatsen vind je meestal wel een bank (Banrural) waar je cash dollars kunt wisselen.

 

Tijdverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Guatemala 8 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Guatemala 7 uur vroeger.

 

medisch project Antigua Guatemala

Medisch- en gezondheidszorg project, Guatemala, ©MN

lijntje lang

 

Prijzen 2021

 

De prijzen voor het medisch-/ gezondheidszorg project in Antigua, Guatemala bedragen:

De prijzen zijn vermeld in USD (US dollar). Klik hier voor de actuele koers

2 weken: $ 940 per persoon

3 weken: $ 1130 per persoon

4 weken: $ 1320 per persoon

Voor iedere extra week na vier weken betaal je $ 215.

Je kan bovenstaande projecten combineren met een taalcursus Spaans. Neem contact met ons op voor een offerte. Let op! voor deelname aan dit project geldt een toeslag van USD 75 per week.

 

Belangrijk!

 

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Na het boeken van het project ontvang je een nota om een aanbetaling van € 150 te voldoen. Dit bedrag wordt verrekend met het totaal te betalen bedrag.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Oriëntatie programma
 • Certificaat
 • Gratis Wi-Fi
 • Airport pick-up
 • 24/7 begeleiding
 • Wekelijkse gratis salsa danslessen
 • Spaans lesboek
 • Deelname aan het Tandem Conversation Program

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Eventuele visumkosten
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Vaccinaties
 • Was service
 • Let op! de accommodatie is niet inbegrepen bij de prijs van de Spaanse taalcursus, dit dien je apart te boeken

lijntje lang

Startdata 2021 en aankomsttijden

 

Vanwege de Coronacrisis is het project gesloten geweest. Maar Peru heeft de grenzen geopend voor vrijwilligers en toeristen. Helaas staat reizen vanuit Nederland en Belgie nog op code Oranje. Wanneer dit zal wijzigen is nog niet bekend. Nu kan je boeken vanaf 01 mei 2021. Mocht dit eerder of later mogelijk zijn dan wordt dat hier vermeld.

Deelname aan het medisch- of gezondheidszorg project in Guatemala is mogelijk van 2 tot en met 24 weken. Het project start iedere maandag gedurende het hele jaar. Het project loopt van maandag tot en met vrijdag. Je kan bij je gastgezin terecht vanaf zondagmiddag voorafgaande aan je project. Tot zaterdagochtend na afloop van je project kan je bij je gastgezin blijven. Mocht je extra overnachtingen nodig hebben voorafgaande aan je Spaanse cursus of na afloop, neem dan contact met ons op. Het is ook mogelijk een eigen prive kamer bij je gastgezin te boeken (tegen meerprijs). Mocht je deelnemen met een groep, dan kan je verblijven in een studenten residentie. Ook is het mogelijk om te kiezen om te verblijven in een hostel. Neem voor alle mogelijkheden contact met ons op voor meer informatie en de prijs.

 

 

Medisch- en gezondheidszorg project, Guatemala, ©Pixabay

lijntje lang

Downloads

Wil je de Engelstalige brochure over het medisch- of gezondheidszorg project Guatemala ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van een project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project of cursus boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige vrijwilligersprojecten in Guatemala
 • Schildpadden Conservation project. Klik hier voor het project
 • Lake Conservation project. Klik hier voor het project
 • Bouw project. Klik hier voor het project

Neem contact met ons op voor de overige mogelijkheden in Guatemala. Er zij veel verschillende vrijwilligersprojecten. Ook is het mogelijk om hier stage te lopen.

 

Fotogalerij

guatemala

guatemala

Mocht je meer foto’s wensen van dit project, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Guatemala (MN) en van www.pixabay.com.

 

Comments are closed.