0346 - 833 209

Landeninformatie Costa Rica: vrijwilligerswerk, Spaanse cursus en stage in Latijns Amerika

Costa Ricavlag costa rica

 

De Republiek Costa Rica is een land in Centraal-Amerika dat in het noorden door Nicaragua en in het zuiden door Panama wordt begrensd. In het westen en het oosten wordt het respectievelijk begrensd door de Grote Oceaan en de Caraïbische Zee. Costa Rica, wat letterlijk Rijke kust betekent, ontbond zijn leger in 194. Costa Rica stond in 2010 als 62ste gerangschikt in de index van de menselijke ontwikkeling en is op dat vlak een van de toplanden in Latijns-Amerika.

In 2007 kondigde de Costa Ricaanse regering aan dat het tegen 2021 het eerste klimaatneutrale land van de wereld zal zijn. Costa Rica stond in 2009 en 2012 dan ook als eerste gerangschikt in de Happy Planet Index, die aangeeft hoe gelukkig de mensen zijn op basis van onder andere de ecologische voetafdruk.

 

Het land

Costa Rica ligt op de landengte van Centraal-Amerika. Ten westen van Costa Rica ligt de Grote Oceaan en ten oosten ligt de Caribische Zee. Ook Cocoseiland behoort tot Costa Rica. Het terrein is overwegend vlak, maar in het midden loopt een bergketen, die deel uitmaakt van de Centraal-Amerikaanse cordilleras.

Het hoogste punt is de Cerro Chirripó (3810 meter) in de Cordillera de Talamanca. In het land bevinden zich uitgestrekte nationale parken en reservaten (25% van het land is beschermd). Veel daarvan bestaan uit tropisch regenwoud. Daarnaast komen ook andere typen natuur voor in Costa Rica. De provincie Guanacaste was oorspronkelijk begroeid met droogbossen en graslanden, terwijl mangrovebossen op verschillende plaatsen langs de kust te vinden zijn.

 

Politiek

Costa Rica heeft een lange democratische traditie, in tegenstelling tot veel andere Centraal-Amerikaanse landen, die gedurende lange tijd bananenrepublieken geweest zijn.

Er hebben geen grootschalige geweldsuitbarstingen plaatsgevonden sinds een kleine burgeroorlog in de jaren 40. In 1949 schafte president José Figueres Ferrer het leger af, waardoor Costa Rica een van de weinige landen zonder leger is.

Costa Rica is een democratische republiek. Aan het hoofd staat een president, die voor vier jaar gekozen wordt. In 2010 werd Laura Chinchilla, de eerste vrouwelijke president van het land. In 2014 werd zij opgevolgd door Luis Guillermo Solís. Costa Rica heeft twee vicepresidenten. Het land kent een eenkamerstelsel. Het parlement, de wetgevende vergadering, bestaat uit 57 leden.

 

Fauna

De dierenwereld van Costa Rica is zeer rijk en bevat zowel Noord-Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse als typisch Centraal-Amerikaanse componenten.

Tot de eerste groep zijn bijvoorbeeld de wasbeer en de prairiewolf te rekenen, onder andere de apen en de miereneters behoren tot de tweede groep en onder meer de quetzal en de aardbeigifkikker maken deel uit van de derde groep. De meeste landdiersoorten leven in de regenwouden, terwijl koraalriffen de grootste soortenrijkdom hebben van de mariene biotopen.

In totaal leven er in Costa Rica duizenden soorten ongewervelde dieren, circa 150 soorten amfibieën, ongeveer 215 reptielensoorten, rond de 865 soorten vogels (10% van het totale aantal vogels en meer soorten dan in heel Noord-Amerika) waarvan 75 roofvogelsoorten en meer dan 240 zoogdiersoorten.

 

Religie

In Costa Rica is Rooms-katholiek 71% en protestant 14% (2007). Tijdens Semana Santa (de Heilige Week voor Pasen) vinden in dorpen en steden processies plaats, waarbij het lijdensverhaal van Jezus wordt nagespeeld.

 

Klimaat en beste reistijd

Costa Rica is een land in Midden-Amerika dat grenst aan Panama en Nicaragua. Het klimaat van Costa Rica bestaat uit tropische klimaten, waarbij het oosten en noordoosten van het land een tropisch regenwoudklimaat heeft (type Af volgens de klimaatclassificatie van Köppen) en de rest van Costa Rica vooral te maken heeft met het tropisch moessonklimaat (type Am) en het tropisch savanneklimaat (type Af). Door de vele hoogteverschillen (het centrale Cordilla gebergte ligt dwars door Costa Rica heen) en de invloeden van de Caribische Zee en de Grote Oceaan vind je binnen Costa Rica een grote verscheidenheid aan microklimaten. Binnen een straal van een paar kilometer kunnen er vrij grote verschillen voorkomen wat betreft temperatuur, neerslagpatroon en zonneschijn. De hoogste bergtoppen van Costa Rica (o.a. Cerro Chirripó – 3819 meter en Irazú – 3431 meter) kennen door hun hoogte een klimaat dat op basis van de temperaturen niet meer binnen de tropische klimaten valt. Met temperaturen tussen de twee en twintig graden Celsius heb je op deze plekken te maken met een gematigd zeeklimaat.

Van heel Costa Rica geniet je optimaal van januari t/m maart. Na een paar warme, vochtige dagen aan de tropische kust biedt een frisse wind in het meer gematigde binnenland verkoeling. Hoewel het groen van Costa Rica in de maanden juni t/m november nog groener wordt, moet je in deze regenmaanden dagelijks minstens één onweersbui op de koop toe nemen

 

Valuta

De Costa Ricaanse colon is de munteenheid van Costa Rica. Een colon is 100 céntimo, de naam colon is een verwijzing naar Cristoffel Columbus. De volgende munten worden gebruikt; 10, 25 en 50 céntimos. Deze zijn bijna niet meer in gebruik vanwege inflatie. Verder zijn er nog munten van 25, 50, 100 en 500 colon. Het papiergeld bestaat uit biljetten van: 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 colon. De internationaal gebruikte afkorting in het betalingsverkeer voor de Costa Ricaanse colon is CRC. Klik hier voor de actuele koers van de CRC.

 

Eten en drinken

De Costaricaane keuken is eenvoudig, maar smaakvol. Net als in andere Midden-Amerikaanse landen is het lokale voedsel gebaseerd op rijst, bonen en wortelen als aardappel en yucca (cassave). Costaricanen ontbijten stevig, het liefst met gallo pinto (rijst met bonen). De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Carne (vlees), pescado (vis) of pollo (kip) zijn een belangrijk bestanddeel van de maaltijd, en de hoeveelheden zijn vaak groter dan we in Europa gewend zijn. Aan te raden zijn refrescos naturales: verse en gezoete vruchtensappen in allerlei kleuren en variaties. Je kunt ze bestellen en agua (met water) of en leche (met melk). Koffie is in Costa Rica van goede kwaliteit.

 

Paspoort en visum

Je kan negentig dagen in Costa Rica verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Wil je langer dan drie maanden in Costa Rica verblijven, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de ambassade van Costa Rica in Den Haag.

Hoewel je als reiziger dus meestal geen visum nodig hebt voor Costa Rica, moet je wel een aantal andere documenten kunnen overleggen. Zo moet je bijvoorbeeld in het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming en een geldig paspoort

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.

 

Bron: Wikipedia