0346 - 833 209

Landen informatie Guatamala: vrijwilligerswerk en stage in Latijns Amerika

Guatemala

Guatemala, officieel de Republiek Guatemala (Spaans: República de Guatemala), is een land in Centraal-Amerika, grenzend aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Guatemala heeft een uitermate gevarieerd landschap. In het midden en noordwesten van het land bevindt zich een hoogvlakte met berg- en vulkaantoppen tot boven 4000 meter hoogte. In departement Petén bevinden zich de beroemde Mayaruïnes van Tikal. De zuidelijke kuststreek en het westen van Guatemala zijn relatief vlak en worden intensief gebruikt voor het verbouwen van suikerriet, fruitteelt en veeteelt. De hoofdstad van het land is Guatemala-Stad, dat gelegen is in het departement Guatemala.

 

Het land en de bevolking

Mestiezen vormen ongeveer tweeënveertig procent, zij worden Ladino’s genoemd. De overige veertig procent bestaat uit indigenas, beter bekend als Indianen, waarvan het overgrote deel Maya. De Mayavolkeren bestaan in Guatemala alleen al uit 23 verschillende groepen met onderling een andere taal. Een andere groep zijn de Blanken van Duitse, Franse of Engelse afkomst, achttien procent. Andere indianenvolken zijn de Xinka en de Garifuna.

 

Taal

De officiële landstaal is het Spaans, maar een aanzienlijk deel van de bevolking spreekt Mayatalen, in totaal 21, waarvan het K’iche’, Kaqchikel, Q’eqchi en Mam de belangrijkste zijn. In sommige andere delen wordt het Garifuna of het Xinca gesproken. In enkele, meestal afgelegen, delen van Guatemala is de Mayabevolking niet tweetalig. De naam Guatemala is afkomstig van het Kaqchikel, en betekent: Land van veel bomen.

 

Religie

De meerderheid van de bevolking is katholiek. Na 1871 werd de Katholieke Kerk vervolgd in Guatemala en werden haar bezittingen geconfisqueerd door het liberale, antiklerikale bewind van presidenten García Granados (1871-1873) en Rufino Barrios (1873-1885). In de Grondwet van 1956 werd de vrijheid van godsdienst vastgelegd, evenals het recht van kerken op grondbezit; ook godsdienstonderwijs op de scholen is sinds 1958 weer toegestaan.

Het protestantisme is de laatste decennia sterk in opkomst. Meer dan een derde van de Guatemalteken is inmiddels protestant.

Ongeveer 1% van de bevolking belijdt nog een oorspronkelijke indiaanse religie, hoewel de Maya’s het katholicisme wel sterk vermengen met hun oorspronkelijke gebruiken.

 

Klimaat 

Het klimaat van Guatemala kent een nat seizoen (mei-oktober) en een droog seizoen (november-april). Alhoewel Guatemala in de tropische klimaatzone ligt en overwegend warm en zonnig weer kent, kunnen de plaatselijke weersomstandigheden hiervan flink afwijken, met name door de grote hoogteverschillen.

In Quetzaltenango (2200 meter hoogte) is nachtvorst niet ongebruikelijk in de maanden oktober – december, terwijl enkele tientallen kilometers naar het zuiden de temperatuur zelden onder 15 graden Celsius komt.

Doordat Guatemala vrij ver westelijk ligt ten opzichte van het Caraïbisch gebied, komen orkanen er nauwelijks voor. Toch hebben in 1998 orkaan Mitch en in 2005 orkaan Stan wel voor aanzienlijke schade en vele slachtoffers gezorgd.

 

Tijdverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Guatemala 8 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Guatemala 7 uur vroeger.

 

Valuta

De munteenheid van Guatemala is de quetzal. Klik hier voor de actuele koers. 1 quetzal bestaat uit 100 centavos. Er zijn munten van 1, 5, 10 en 25 centavos en biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 GTQ. Eigenlijk zijn alleen Amerikaanse dollars goed te wisselen. Euro’s kunnen niet of nauwelijks worden gewisseld. Veel winkels accepteren ook Amerikaanse dollars, maar GTQ blijven nodig.

 

Eten en drinken

Maïs en bonen zijn het basisvoedsel van de Maya’s. De lunch, almuerzo, is de hoofdmaaltijd die bestaat uit rijst of aardappels, vlees of kip en wat groenten of salade. Het diner, de cena, is in feite hetzelfde als de lunch. In steden en toeristenplaatsen vind jeveel internationale restaurants van Mexicaans, Italiaans tot Chinees en Thais.

 

Paspoort en visum

Je paspoort dient na terugkeer nog 6 maanden geldig te zijn. Verblijf je korter dan 90 dagen is geen visum vereist.

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.

 

Bron: Wikipedia