0346 - 833 209

LandenInformatie Peru: vrijwilligerswerk, Spaanse cursus en stage in Latijns Amerika

Peru

Peru (Spaans: Perú; Quechua en Aymara: Piruw), officieel de Republiek Peru (Spaans: República del Perú), is een land aan de westkust van Zuid-Amerika. Het wordt begrensd door Ecuador en Colombia in het noorden, Brazilië in het oosten van Peru, Bolivia in het zuidoosten, Chili in het zuiden en de Grote Oceaan in het westen. Zowel ‘Peruaans’ als ‘Peruviaans’ is correct als bijvoeglijk naamwoord.

 

Bevolking

Peru telt 30.741.062 (2016) inwoners, waarvan 45% indianen (indigena), 37% mestiezen (mestizo), 15% blanken en 3% zwarten, Japanners en Chinezen (2006). Zie ook de gegevens van de volkstelling in 2005. De levensverwachting bedraagt 68 jaar voor de mannen en 71 jaar voor de vrouwen (2006).

De grote meerderheid van de bevolking van het land bestaat uit indianen en mestiezen. Tot enkele decennia geleden sprak de helft van de bevolking nog de indiaanse talen Quechua en Aymara als moedertaal. Door de verstedelijking is dat percentage de afgelopen decennia sterk gedaald.

 

Flora en fauna

Op de woestijnachtige kuststrook groeien vooral cactussen en succulenten; en in het noorden zijn er mangrovebossen. In de Andes en haar valleien groeien agaves, bromelia’s, orchideeën en maïs. In het tropisch regenwoud komen de grootste bomen voor, met een bereik van 60-70 meter.

In het zuidoosten van het Amazonegebied ligt het Nationaal Park Manu (Spaans: Parque Nacional del Manu). Dit is een van de grootste natuurparken ter wereld. Het park beschikt over tien procent van alle vogel- en plantensoorten van de wereld en maakt deel uit van het werelderfgoed. In het park wonen ook enkele indianenstammen.

Er leven veel verschillende soorten apen, de brulaap is de luidste. De jaguar, die de grootste en bekendste katachtige is van Zuid-Amerika, komt ook hier voor. In het hoogland leven de lama en de alpaca (een soort kameel). De grootste slang van Peru is de anaconda, die wel acht meter lang kan worden. Een andere grote wurgslang is de boa constrictor. In het water kun je een brilkaaiman tegenkomen en kleurige pijlgifkikkers. Ook de condor, met een spanwijdte van drie meter, is te vinden in Peru.

 

De taal

Het Spaans is de officiële taal in het gehele land. In gebieden waar het Quechua en het Aymara sterk staan zijn zij co-officieel, dus naast het Spaans. Het Quechua en het Aymara worden vooral gesproken in de Andes, waar de indianen het talrijkst zijn. Tegenwoordig wordt er op de Peruaanse scholen ook Engels gegeven.

 

Religie

Het overgrote deel van de Peruvianen is katholiek (ca. 83 à 96 %). Het katholicisme was tot 1933 staatsgodsdienst in Peru. Peru heeft 7 aartsbisdommen met 12 bisdommen, 14 vrije prelaturen en 8 apostolische vicariaten. De oudste bisdommen zijn Cuzco (1538) en Lima (1540), dat in 1546 tot aartsbisdom werd verheven.

Ongeveer 3 % van de bevolking is protestants (Evangelische Peruaanse Kerk, pinkstergroepen en zevende dagadventisten).

De grondwet van 1933 voorziet in scheiding van Kerk en Staat en godsdienstvrijheid.

 

Machu Picchu 

Machu Pisa is een stad van de Inca’s die de Spanjaarden nooit gevonden hebben en daardoor niet is vernietigd. Er is in deze stad nog veel van de Inca-beschaving terug te vinden. De naam Machu Picchu betekent letterlijk Oudeman Hoogte, in het Quechua. Toeristen kunnen via de oude echte Inca trail in vier dagen in Machu Picchu aankomen. Er wordt een pas van 4200 m gepasseerd.

 

Weer en klimaat Peru

Peru is een land gelegen in het westen van het continent Zuid-Amerika. Het westen en zuidwesten bestaat vooral uit berggebied (Andesgebergte) met een relatief smalle strook laag kustgebied ten westen van de bergen, het oosten en noorden bestaat uit laagvlaktes dat door het Andes gebergte van de Grote Oceaan ontsloten wordt. Dankzij de wisselwerking tussen de Grote Oceaan en het Andes gebergte ontstaat er langs de kuststrook van Peru een apart systeem waarbij de hoeveelheid neerslag gereduceerd blijft tot tientallen tot zo’n tweehonderd millimeter op jaarbasis, maar ook het totaal aantal uren zonneschijn vrij beperkt is door optrekkende mist en wolken vanaf de zee. Dit geldt vooral voor het noordwesten van Peru, meer zuidwaarts heb je hier veel minder last van. Echt direct langs de kust is er sprake van vaak zeer hardnekkige mist, die Garua genoemd wordt. Dit type mist is kenmerkend voor de laaggelegen gebieden ten westen van de Andes en wordt veroorzaakt door het relatief koele zeewater dat de mist het land op blaast. In de koele periode (mei tot en met oktober) zorgt dit verschijnsel in de lager gelegen gebieden van de bergen voor een bijna permanente laag van mist, waardoor de traditionele indianen er vaak voor kozen om in de hoger gelegen delen van de bergen te gaan wonen, waar het zonnig en droog is. Bron: www.klimaatinfo.nl

 

Beste reistijd

Lima kan het best bezocht worden in de zomer van december t/m februari: prettig warm. De kustregio is in deze periode een stuk warmer. April tot november is de beste tijd om deze regio te bezoeken. In de Andes-regio duurt het regenseizoen van december tot maart en deze kun je het beste aandoen in augustus en september.

 

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Peru 7 uur vroeger. In onze wintertijd is het in Peru 6 uur vroeger.

 

Eten en drinken Peru

De Peruaanse keuken wordt beschouwd als een van de meest gevarieerde van de wereld, en heeft een record van grootste variëteit aan typische gerechten (491). Peru beschikt over een gastronomie van vier continenten in één land. Het heeft ongeveer 2000 verschillende soepgerechten en 250 traditionele desserts.

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.

 

Bron: Wikipedia