0346 - 833 209

Landeninformatie Thailand: vrijwilligerswerk en stages in Azie

Thailand


Thailand, officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. De hoofdstad van Thailand is Bangkok. Tot 1939 heette het land Siam. De Thaise naam van het land is “Prathet Thai”, waarbij Prathet land betekent en het woord Thai wel geïnterpreteerd wordt als vrij. In dat geval zou Thailand dus letterlijk “vrij land” betekenen. De spelling van het Thaise woord thai met deze betekenis in Thais schrift verschilt echter enigszins (ไท versus ไทย) hoewel de uitspraak van beide woorden identiek is. De naam Thailand had oorspronkelijk ook een politieke strekking in verband met aanspraken op land in met name Laos, waar etnische Thai wonen.

Thailand is een van de weinige landen in Zuidoost-Azië die nooit werden gekoloniseerd. Als staatsvorm heeft Thailand een parlementaire constitutionele monarchie met een koning van de Chakri-dynastie aan het hoofd van het land en een minister-president aan het hoofd van de regering.

 

Buurlanden

Thailand wordt in het oosten begrensd door Laos en Cambodja, in het westen door Myanmar en de Andamanse Zee, in het uiterste zuiden door Maleisië en in het zuidoosten door de Golf van Thailand, een onderdeel van de Zuid-Chinese Zee.

 

Thailand is onder te verdelen in vijf regio’s:

Het noorden van Thailand is bergachtig en bebost. Het is een fantastisch gebied voor de avonturier. Er zijn verschillende nationale parken te vinden. Het ‘Doi Inthanon’ nationale park is met de hoogste berg van Thailand, 2.565 meter, één van de smaakmakers. Chiang Mai wordt ook wel de toegangspoort van het noorden genoemd en is het cultureel centrum van het noorden.

Het arme noordoosten van Thailand is nog relatief onbekend voor de toerist. Dit gedeelte van Thailand is nog nauwelijks ontwikkeld en hier kan men nog het traditionele, plattelandse leven vinden.

Het centrale laagland van Thailand is een vruchtbaar gebied met veel rijstvelden. Maar dit gebied staat vooral bekend om haar rijke verleden met cultsteden als Sukhothai en Ayutthaya. Door dit gebied stroomt de rivier de ‘Chao Phraya’ die ten zuiden van Bangkok uitmondt in de ‘Golf van Thailand’.

Het oosten van Thailand is bosrijk en bestaat uit meerdere nationale parken, waaronder het oudste nationale park van Thailand: ‘Khao Yai’. Het gebied staat ook bekend om haar uitgestrekte standen, zonnige temperaturen en de vele badplaatsen.

Het zonovergoten zuiden van Thailand is zeer geliefd bij de toerist. Met haar prachtige eilandjes en ongerepte zandstranden tot aan het dichtbeboste binnenland met onontdekte grotten. De onderwaterwereld ontdekken op ‘Koh Tao’ of feesten tot in de ochtend op de ‘Full Moon Party’ op ‘Koh Phangan’. Bron: www.tipsthailand.nl. Een leuke site met meer info over Thailand.

 

Koning

Koning Rama IX Bhumibol Adulyadej is op 13 oktober 2016 overleden. Kroonprins Vajiralongkorn heeft aangegeven zijn kroning tot koning te willen uitstellen, zodat hij zich daarop kan voorbereiden. Op 1 december 2016 heeft hij de uitnodiging van het parlement om koning te worden, aangenomen. Er wordt tot een jaar na de dood van zijn vader gewacht met de formele kroning.

 

Klimaat

Thailand kent een tropisch klimaat. In het noorden van Thailand is er een tropisch savanneklimaat, in het zuiden een tropisch moessonklimaat. Het moessonklimaat houdt in dat er een regenseizoen is (de moesson), en een lange droge periode. Het savanneklimaat houdt in dat zomers nat zijn, en winters droog, Sommige gebieden in Thailand vallen onder het tropisch regenwoudklimaat, dan is er geen droge periode.

Het regenseizoen in Thailand kenmerkt zich niet door dagenlange regen. Er vinden echter korte hevige regenbuien plaats, ongeveer een à twee keer per dag.

Thailand is groot en uitgestrekt, het noorden en zuiden zijn daardoor niet gelijk qua klimaat. Het noorden is in de zomer warmer, en in de winter kouder dan het zuiden. De gemiddelde temperatuur in Thailand is zo’n 27 graden Celsius.

 

Landschap

Het noorden van Thailand is uitgebreid bebost met een geheel ander bostype dan de rest van Thailand. Deze bossen worden voornamelijk gevormd door bladverliezende bomen zoals de teakboom. Het noorden heeft ook veel bergen, waar de bergvolkeren hun verblijfplaats vinden. De hoogste berg in Thailand is de Doi Inthanon (2590 m.). In dit gebied lopen vele riviertjes door diepe valleien naar een centraal vruchtbaar gebied.

In het noordoosten bevindt zich het droge en onherbergzame Khorat Plateau dat gemiddeld 250 meter boven zeeniveau ligt. Delen ervan zijn zo onvruchtbaar en ogen zo schraal dat het gebied ook wel de Huilende Vlakte wordt genoemd.

Verder naar het zuiden ligt het rivierengebied. De Thaise hoofdstad Bangkok ligt aan de rivier de Chao Phraya waar die uitmondt in de Golf van Thailand.

Het zuiden van Thailand ligt op het smalle schiereiland Malakka, tussen de Golf en de Andamanse Zee. Dit deel van het land bestaat uit een bergketen die begroeid is met tropische regenwouden. Opmerkelijk hier zijn de kaarsrecht omhoog rijzende kalksteenrotsen.

Voor de kust liggen honderden eilandjes, elk met zijn eigen verhaal en zijn eigen geschiedenis.

 

Landbouw

In het noordoosten is de belangrijkste bron van inkomsten de teelt van rijst, maar ook suikerriet, katoen, jute, sojabonen, cassave en pinda’s worden geteeld. Aan de kusten en op de eilandjes zijn rijst, kokospalmen en rubberbomen de belangrijkste cultuurgewassen. Het zuidoosten – met name de provincie Chanthaburi – is beroemd om zijn fruitboomgaarden. Ook in het centrale deel van Thailand wordt rijst geteeld.

De Thai zien de vorm van hun land graag als de kop van een olifant, waarbij het Maleisische schiereiland de lange slurf moet voorstellen. Die vergelijking ligt hier nogal voor de hand, aangezien olifanten in de Thaise oerwoudgebieden voorheen zeer algemeen voorkwamen. Tot in het recente verleden waren tamme olifanten belangrijk als rij- en lastdieren, zowel bij het wegtransport als bij het werk in de bosbouw. Tot 1916 sierde een olifant het nationale wapen van Thailand. Het dier kwam verder voor op de eerste Thaise munten. Ook tegenwoordig nog gelden de zeldzame witte olifanten voor het koninkrijk als heilige gelukssymbolen, op grond van de legende die vertelt dat Boeddha in de incarnatie van een witte olifant zou zijn opgenomen. Er zijn ook tweedaagse olifantenfeesten. Olifanten worden tegenwoordig nog slechts beperkt ingezet bij de bosbouw, maar doen nog volop dienst voor toeristische doeleinden.

 

Valuta

De valuta van Thailand is de Thaise Baht, meestal afgekort tot ‘฿’ of ‘THB’.

In 1 baht zit 100 satang; er zijn muntstukken van 25-satang en 50-satang en munten van 1฿, 2฿, 5฿ en 10฿. Oude munten hebben alleen Thaise cijfers, nieuwere munten hebben zowel Thaise als Arabische cijfers. Je kunt betalen met het volgende papiergeld: 10฿ (bruin, wordt niet meer uitgegeven), 20฿ (groen), 50฿ (blauw), 100฿ (rood), 500฿ (paars) en 1000฿ (beige). Klik hier voor de actuele koers van de Thaise Baht.

 

Eten en drinken

De Thaise keuken is, in tegenstelling tot wat veel mensen buiten Thailand denken, niet homogeen. Thailand is met een oppervlakte van 513.115 km² ongeveer zo groot als Frankrijk, en met 65 miljoen inwoners heeft het ook een bijna even grote bevolkingsomvang. Het land strekt zich uit van noord naar zuid over een lengte van ongeveer 1650 km (ter vergelijking: Italië heeft een lengte van ongeveer 1250 km) met uitlopers van de Himalaya in Noord-Thailand, een hooggelegen plateau in Noordoost-Thailand (ook wel Isaan genoemd), een waterrijke rivierdelta in Centraal-Thailand en tropisch oerwouden en eilanden in Zuid-Thailand. Er wonen in Thailand, afhankelijk van hoe men rekent, 40 verschillende volkeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Thaise keuken zeer divers is en gebruikmaakt van een grote verscheidenheid aan ingrediënten, kruiden en specerijen.

Wat de verschillende regionale keukens van Thailand wel met elkaar verbindt is dat zij de vijf fundamentele smaaksensaties met elkaar proberen te verenigen in een maaltijd, en soms ook binnen één gerecht: heet (pittig), zuur, zoet, zout en (optioneel) bitter. Ook het enthousiaste gebruik van grote hoeveelheden verse kruiden in gerechten is wat de regionale Thaise keuken verbindt en apart zet van vele andere keukens.

 

Paspoort en visum

Als je een Nederlands of Belgisch paspoort hebt en maximaal 30 dagen aaneengesloten in Thailand verblijft, heb je geen visum voor Thailand nodig. Voor de periode van 30 dagen moet je de datum van aankomst en vertrek uit Thailand meerekenen. Je krijgt bij binnenkomsteen gratis ‘Tourist Visum On Arrival’ in je paspoort.

Wil je langer dan 30 dagen aaneengesloten blijven dan moet je een 60-dagen toeristen visum hebben. Dit is verkrijgbaar bij de Thaise Ambassade in Den Haag en het Thaise Consulaat in Amsterdam.
Je dient het visum uiterlijk 2 weken vóór vertrek aan te vragen.
Let op: bij vertrek uit Thailand moet je paspoort nog tenminste 6 maanden geldig zijn.

 

Religie

De belangrijkste religie van Thailand is het theravadaboeddhisme (ca. 94% van de bevolking). Het boeddhisme is er ook staatsgodsdienst en het gehele culturele en openbare leven is ervan doordrongen. Iedere Thaise man trekt zich enkele jaren als ‘bhikkhu’ (‘bedelmonnik’) terug in een soort kloostergemeenschap (‘sangha’), waarvan er verscheidene duizenden bestaan. Het Thaise boeddhisme vertoont een grote mate van tolerantie ten opzichte van andere godsdiensten.

Christenen, hindoes en moslims vormen minderheden. Islamieten (ca. 4% van de bevolking) vindt men voornamelijk onder de Maleiers in het zuiden. Het christendom (overwegend katholieken) is vooral vertegenwoordigd onder de inwoners van Chinese afkomst.

 

Taal

Thai is de officiële taal van Thailand. De Thaise naam voor de taal is ภาษาไทย (phaasăa thai, “de taal van de Thai”). Thai behoort tot de Tai-taalgroep in de Tai-Kadai-taalfamilie. De Tai-Kadai-talen zijn vermoedelijk oorspronkelijk afkomstig uit zuidelijk China en sommige linguïsten veronderstellen verwantschap met de Austroaziatische, Austronesische of Sino-Tibetaanse taalfamilies. Thai is een tonale en analytische taal. De combinatie van tonaliteit, complexe orthografie (geschreven in het Thais alfabet), relationele markers en een andere fonologie maken de taal vaak moeilijk te leren voor westerlingen.

 

Voltage

De netspanning is 220 volt. In hotels is het stekkertype gewoonlijk gelijk aan ons model. Neem voor de zekerheid echter een adapter mee (ook in Thailand zelf in winkels te koop).

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.

 

Bron: Wikipedia