0346 - 833 209

Vrijwilligerswerk wereldwijd: Orientatie programma voor aanvang van je vrijwilligerswerk
Orientatie programma

 

In sommige landen is het mogelijk om voor aanvang van je vrijwilligerswerk een oriëntatie cursus te volgen. Dit is meestal gedurende een week.

In die week zal je de eerste basisbegrippen van de lokale taal leren en de bezienswaardigheden van de stad te zien krijgen. Door de lokale coordinator word je voorbereid op het vrijwilligerswerk wat je te wachten staat. Ook leer je op deze manier op een ontstpannen manier mede-vrijwilligers vanuit de hele wereld kennen. Ook leer je de keuken van het land kennen door bezoeken aan lokale restaurants.

Op deze manier is de cultuurschok wat minder groot en heb je de tijd om te acclimatiseren.

Vaak is het een grote overgang van het georganiseerde Europa naar vrijwilligerswerk in Azië of Zuid-Amerika.  De meeste vrijwilligers ervaren dan ook een cultuurshock.

Volgens www.wearetravellers.nl is een cultuurshock:

Een gevoel dat op treedt als mensen in een andere cultuur zich in de war en misplaatst voelen. Iedereen ziet dat jij niet van daar bent, het woord “reiziger” of in het ergste geval “toerist” lijkt met grote letters op je hoofd te staan. Je voelt je misplaatst, gedesoriënteerd maar vooral veels te ver weg van huis. Heimwee gevoelens spelen op, maar ook angst en geen zin meer in al dat nieuws. Dat noemen ze dus die “culture shock”.

Om rustig te starten in het land van keuze is het een goed idee om te kiezen voor een oriëntatie programma. De eerste dagen op een nieuwe reisbestemming kunnen soms het zwaarste zijn. Je hebt een lange vlucht achter de rug en je bent overdonderd door het nieuwe land. Doe daarom op het begin rustig aan. Door zo veel mogelijk dingen te doen waar jij je prettig bij voelt, is de kans groter dat je cultuurshock sneller over gaat.

Daarnaast is een goede voorbereiding het halve werk. Als je meer van je bestemming af weet, ben je ook op meer dingen voorbereid en kom je minder snel voor verassingen te staan. Lees je daarom in van te voren en zoek voldoende informatie op over je bestemming.

 

orientatie programma