0346 - 833 209

veel gestelde vragen: antwoorden over vrijwilligerswerk en stages in het buitenland

Veel gestelde vragen veel gestelde vragen vrijwilligerswerk afrika

 

Hoe lang is de deelname aan een project?

Bij de meeste projecten is dit een periode tussen de 2 en 12 of  2 en 24 weken. Soms is het mogelijk tot aan 52 weken deel te nemen aan een project. Ook is het mogelijk stage te lopen, de duur van een stage is vaak langer dan de duur van een project. In de omschrijving staat het aantal weken dat mogelijk is vermeld.

De minimale duur van een project is twee weken. Bij sommige projecten kan je maximaal 12 weken verblijven, bij veel projecten is dat maximaal 24 weken. De periode dat je kan deelnemen aan een project staat boven aan ieder project vermeld. Projecten hebben vaste startdata, deze staan ook vermeld in de projectomschrijving.

 

Kunnen projecten gecombineerd worden?

Dat kan zeker. Na je deelname aan een bepaald project kun je deelnemen aan een ander project in het zelfde land of kiezen voor een ander land.

 

Wat is de gemiddelde leeftijd bij de projecten en vanaf welke leeftijd kan je deelnemen?

De gemiddelde leeftijd bij onze projecten is ongeveer 20/30 jaar. We merken steeds vaker dat mensen na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest, besluiten om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze nemen een aantal weken vrij of plannen een ‘sabatical’. Ook zien we een grote toename van deelnemers van 50+.
Bij de meeste projecten geldt een minimum leeftijd van 18 jaar. Echter er zijn een aantal projecten waarbij de minimum leeftijd 16 of 17 jaar is. Bij elk project is de minimum leeftijd vermeld. Jongeren die wensen deel te nemen aan een project en minderjarig zijn, dienen hun ouders een ‘parental consent’ formulier te laten tekenen voor vertrek.

 

Kunnen vrijwilligers uit België ook deelnemen aan de projecten?

Dat kan zeker, vrijwilligers uit België zijn van harte welkom om deel te nemen aan de project, mist ze voldoen aan de leeftijdsgrens.

 

Welke kosten zitten bij de kosten in en welke kosten komen er nog bij?

De vermelde prijs op de site is altijd inclusief: verblijf in het vrijwilligershuis, drie maaltijden per dag, inclusief kok, schoonmaakservice, wasservice (*), airport transfer en dagelijks transport van en naar de projecten.
Prijzen exclusief : vliegticket, verzekeringen en excursies.
(*) mocht er geen wasservice zijn, dan staat dit vemeld bij het project. Lees goed de projectomschrijving door welke kosten wel en niet bij de prijs zijn inbegrepen. Bij elk project geldt dat je zelf je ticket nog dient te betalen. Ook dien je zelf de kosten van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) te betalen plus je visumkosten en eventuele inentingen.

 

Is ervaring vereist voor deelname aan de projecten?

Voor bijna geen van de projecten is ervaring een vereiste. Echter dit geldt wel voor een aantal medische projecten, dan staat dit er bij vermeld. Mocht je een medische achtergrond hebben of een sport opleiding hebben gevolgd dan is dit een enorme pré. Je kunt dan nog beter ingezet worden bij het project. Neem wel je diploma vertaald in het Engels of Spaans mee.

 

Word je op het vliegveld opgehaald?

Jazeker, er staat altijd iemand op het vliegveld met een bordje met jouw naam. Hij of zij brengt je naar je accommodatie. Je wordt ook natuurlijk ook weer teruggebracht naar het vliegveld.

 

Hoe kan ik me aanmelden?

Aanmelden kan via deze button: button boeken donkergrijs

Je vult de datum van voorkeur in (mocht het project op een bepaalde datum al volgeboekt zijn dan kan je deze datum niet meer kiezen), kiest het aantal weken en je ziet de kosten verschijnen. Vul het formulier in en je ontvangt zo spoedig mogelijk een bevestiging.
Na defintieve aanmelding ontvang je een Engelstalig aanmeldformulier met een medische vragenlijst en een bevestiging van deelname. Ook ontvang je alle documenten over het project.
Zes weken voor vertrek ontvang je de nota. Belangrijk is dat je voor boeken goed onze Algemene Voorwaarden doorleest.

 

Hoe lang van te voren kan je het beste je aanmelden?

Graag aanmelden 8 weken voor vertrek. Dit omdat een goed voorbereiding noodzakelijk is maar ook omdat je vaak nog vaccinaties nodig hebt en een visum moet regelen. Echter wil je op hele korte termijn vertrekken dan valt er altijd wel iets te regelen. Wil je echter in onze zomervakantie vertrekken, boek dan zo snel mogelijk, want de projecten zitten snel vol in de maanden juli en augustus. En helaas vol=vol.

 

Welke vaccinaties zijn er nodig?

Dat verschilt per land. Voor de meeste landen heb je vaccinaties nodig. Soms is het verplicht om een geel vaccinatieboekje te overleggen. Voor specifieke informatie verwijzen we je graag door naar de plaatselijke GGD of kijk op www.reisprik.nl.

 

Heb je een visum nodig?

Dit verschilt per land en lengte van je verblijf. Wanneer je een visum nodig hebt dan dien je dit zelf aan te vragen. Dit is je eigen verantwoording! Wij informeren je hierover en verstrekken de documenten die nodig zijn om het visum aan te vragen. Verdiep je voor het boeken van een project in de kosten van een visum.

 

Wat te doen bij problemen?

Ingeval van ziekte zal de projectcoördinator je helpen om direct medische hulp te zoeken (indien nodig). Hij of zij is bekend in de omgeving en weet bij wie je terecht kunt met klachten. Een goede ziektekosten- en reisverzekering is wel een vereiste! Neem altijd je pasje van je verzekeraar mee op reis als bewijs dat je verzekerd bent.

Zijn er problemen met andere vrijwilligers dan kun je de hulp inroepen van de projectcoördinator en/of projectmanager. Mocht je er met hen niet uitkomen dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met TravelUnique, we proberen je dan zo goed mogelijk te helpen.

 

Hoe veilig is de bestemming?

Geloof niet alles wat er in de media wordt gezegd. Eigenlijk geld voor al onze bestemmingen, zolang jij je gezond verstand gebruikt, de juiste veiligheidsmaatregelen in acht neemt en alert bent is er weinig om je zorgen om te maken.

Daarnaast werken wij in ieder land samen met de lokale organisatie. Zij zijn bijzonder goed op de hoogte van de veiligheid in hun land. Tijdens de voorbereidingen wordt er zeker aandacht besteed aan het aspect veiligheid en ook in land zelf ontvang je informatie over wat wel en wat niet te doen. Een aantal veiligheidsmaatregelen die je altijd in acht moet nemen zijn:

 • Zorg dat je voor vertrek op de hoogte bent van de actuele ontwikkelingen in het land
 • Ga niet alleen ’s avonds laat nog over straat
 • Ga altijd samen met een taxi
 • Draag geen opzichtige sieraden als je over straat loopt
 • Draag geen dure camera om je nek
 • Over het algemeen is het aan te raden om je schouders en knieën te bedekken, dames wordt aangeraden om geen korte rokjes of blote topjes te dragen
 • Houd contact met het thuisfront, laat je adresgegevens en telefoonnummer achter
 • Wees alert op drukke punten en in het openbaar vervoer
 • Neem kopieën mee van je paspoort, vluchtgevens, reisverzekering, etc.
 • Neem een koffer mee die op slot kan
 • Ga niet naar plekken of wijken die bekend staan als gevaarlijk

 

Is er internet?

In de meeste vrijwilligershuizen hebben ze internet waar je gebruikt van kunt maken en in de meeste landen zijn internet cafés te vinden. Internet is de meest gangbare manier om in contact te blijven met het thuisfront. Daarnaast is het handig om een lokale sim-kaart te kopen. Het is erg duur om je Nederlandse telefoonnummer naar Nederland of België te bellen. Je kan dan beter een lokale sim-kaart kopen, tevens een goedkope manier om ter plekke te bellen. Ook kunnen achterblijvers altijd bellen naar het telefoonnummer van het vrijwilligershuis. Sommige projecten beschikken niet over internet.

 

Is het mogelijk samen te boeken?

Natuurlijk kun je samen met iemand anders vrijwilligerswerk gaan doen. Vul beiden een aanmeldformulier in en vermeld bij reisgenoot/reisgenoten de naam of namen van je mede-reiziger(s). We proberen altijd je samen op een kamer te plaatsen. Daarnaast brengen we je, indien gewenst, in contact met vrijwilligers die in dezelfde periode als jij werkzaam zijn bij het project van keuze.

 

Hoe goed dien je Engels te spreken?

In Aziatische landen spreekt men vaak redelijk tot goed Engels. De voertaal bij de projecten is Engels, dit omdat je bij het project met internationale vrijwilligers verblijft.  Je moet je dus redelijk tot goed kunnen redden in het Engels maar vloeiend Engels spreken is niet nodig.Het niveau Engels van de lokale bevolking is vaak gemiddeld maar zeker niet van een heel hoog niveau. Daarom is een redelijke beheersing van het Engels vaak voldoende, en al doende leert men. Er zijn ook projecten in Frans-, Spaans of Portugeestalige landen. Het is handig als je deze taal redelijk beheerst. Vaak kom je met Engels wel een eindje.

 

Cultuurshock?

Je kunt je goed voorbereiden op je verblijf in het buitenland, maar je weet nooit helemaal wat je te wachten staat. Vooral voor vrijwilligers die nooit eerder buiten Europa waren is de cultuurshock soms groot. Primitieve leefomstandigheden, het aanblik van mensen met een levensbedreigende ziekte (AIDS), dit is allemaal heel anders dan dat wij kennen. Een training volgen bij de Stichting Muses kan je hier inzicht in geven.

 

Kan ik geld geven aan het project?

Tijdens je verblijf kom je ongetwijfeld in aanraking met mensen of projecten die een diepe indruk op je achterlaten. Wij zien vaak dat vrijwilligers bij thuiskomst geld inzamelen voor een specifiek project of voor bepaalde mensen.
Verstandig is om dit geld te doneren aan het project, zij zorgen er voor dat je geld goed terecht komt.

 

Is TravelUnique aangesloten bij ANVR/SGR?

Nee, dat zijn wij niet. Hiervoor dien je een omzet te realiseren van een miljoen euro, wat bij TravelUnique zeer zeker niet het geval is. TravelUnique is een aantal jaren aangesloten geweest bij GGTO. Dit bleek een dure kwestie en niet nodig. Omdat TravelUnique slechts één dienst aanbiedt (geen vliegtickets of autoverhuur, etc.) is aangesloten zijn bij GGTO niet verplicht. Ondanks dit, kunt u met een gerust hart een project of stage bij ons boeken.

 

Nog vragen?

 

Bel ons: 0346 – 833 209